dijous, 8 de setembre del 2011

Andorra

Ahir, darrer dia de vacances, vam anar a Andorra. És un lloc que solem visitar un parell de cops l'any, però no pas per anar a comprar (tot i que sovint ho aprofitem) sinó per altres assumptes personals de la família de la meva dona que no venen al cas.

Sigui com sigui, visitem el país un parell de cops. Un país de contrastos. Si ens queixem de les obres a les nostres ciutats només cal anar a Andorra a veure com sempre pot ser pitjor. No recordo un cop que hagi anat allà i que hagi pogut circular lliurement sense que en un moment o altre ens haguem trobat importants retencions per les obres. No dubto (perquè a més ho sé del cert) que Andorra té espais preciosos, però el nus Andorra la Vella - Encamp - Massana no té res a envejar a les grans ciutats en el que densitat de tràfic es refereix (òbviament, això si, portant-t'ho a una dimensió més petita. La vall principal, per la que recorre la carretera, és tan estreta que sovint han de "jugar" a diversos nivells, creant un autèntic "scalextric".

Hi ha, però, una cosa relacionada amb la circulació i els vehicles que si que és remarcable des d'un punt de vista més positiu: els parquings. Com que en la majoria d'ells la titularitat és pública els preus són realment avantatjosos, i el preu ronda els 20 cèntims/hora...algú recorda algun preu així per aqui?

La sensació de tot plegat, però, és de massificació: molta gent, molts vehicles, retencions, una vall plena de carreteres i construccions. S'ha de ser d'una raça especial per viure allà i sentir-te "lliure"; no sé, és una situació estranya, gires la vista 360º i veus que estàs "presoner" entre muntanyes, en una angosta vall i només veus que ciment i ciment al voltant.

Bé, potser la darrera frase és exagerada, ja que una altra cosa a remarcar és la gran quantitat de zones verdes que hi ha amb parcs infantils (clar, ara sóc molt sensible a això). Ahh, i el més important, no només que hi ha aquestes zones d'esbarjo sinó que estan realment ben conservades i netes, que és realment quelcom important.

Quan ets a Andorra no tens pas la sensació que ets a un altre país, mateixa llengua, mateixos costums, la gent vesteix igual... bé, una diferència important, allà encara no ha arribat la llei de prohibició del tabac en espais tancats, allà encara es pot veure gent dins els bars/restaurants "gaudint" del plaer (?) de fumar, cosa que aquí ja no és possible.

Sortint d'Andorra et recorden que si que eres a un altre país, i és que la Guàrdia Civil atura tots els cotxes, un per un, per revisar el portaequipatges. Bé, aquí si que he exagerat molt, la paraula revisar no seria correcte, fer el préssec seria millor. Fixeu-vos que nosaltres portàvem el portaequipatges pleníssim ja que tornàvem després d'una setmana de vacances -i amb nens ja se sap- i simplement vaig obrir-ne la porta i de 4 metres ençà l'agent de la Guàrdia Civil em va dir que ja estava bé. Realment són tan ingenus de pensar que si fes contraband ho portaria just al costat de la porta perquè quan s'obrís quedés a la vista?

Si pogués si que faria contraband si, de benzina!! 30 cèntims de litre més barat que aquí!!! Òbviament, vaig passar per la frontera de tornada amb el dipòsit ben ple, les gangues s'han d'aprofitar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada