dissabte, 24 de setembre del 2011

mireu el cel

És un consell o un avís; tot i que quan llegiu el post potser ja serà massa tard. Com si d'una pel·lícula de ciència ficcíó americana es tractés ens han avisat de la caiguda d'un satèl·lit de la NASA que navega sense control per allà dalt.

Segurament que els aficionats a l'espai i a la tecnologia espacial estan continuament fent F5 (actualitzant) la pàgina web de la NASA pèr veure fins al detall les darreres notícies sobre l'aparell. Aquest satèl·lit fou alliberat a l'espai l'any 1991 i ara ja ha dit prou, va directe cap a la nostra atmosfera com si tingués pressa en tornar a la Terra, d'allà on venia. La mida és, pel que diuen, com un autobús i el pes d'unes 6 tones de pes.

L'hora prevista de contacte de l'aparell amb l'atmosfera és les 3 de la matinada. Ara mateix són quasi la 1 de la nit, per tant, en un parell d'hores la cos hauria de passar, per això us dic que quan llegiu el bloc ja haurà passat el perill, a no ser que us caigui prop de casa i us faci malbé la connexió a internet. La fricció amb l'atmosfera ha de provocar que el satèl·lit es desintegri però tot i així es calcula que 26 peces quedaran prou senceres com per provocar un accident depenent on caigui.

La probabilitat de que caigui sobre el mar és 4 vegades més gran que no pas que caigui a la terra ferma i si fos així, comptant els territoris deshabitats, la probabilitat de que aquestes 26 porcionms de satèl·lit fereixi un humà és, segons la pròpia NASA, de 1 sobre 3200. No em sembla una probabilitat alta, però tampoc baixa (és bastant més alta que no pas que ens toqui la grossa de Nadal).

El que em porta una mica de corcoll és perquè des de la NASA diuen que si algú veu un d'aquests bocins que, sobretot, no el toqui i que avisi les autoritats. És que realment són perillosos o ho fan com a mesura dissuassòria per evitar que la gent vengui això a col·leccionistes privats? Fa de mal dir. El que si està clar és que segurament que algún guionista ja està pensant com farà una pel·lícula d'això.

És un compte enrera, seria bonic esperar-se fent F5 fins veure on ha caigut el ditxòs satèl·lit, però si de cas ja me n'aniré a dormir que si cau aquí sobre vull que m'enganxi dormint, que costa molt despertar-me. Ahhhh, i una altra cosa, tinc encara més curiositat per saber el primer xarlatan que sortirà dient, d'un tros de ferralla qualsevol llançat a qualsevol cuneta, que ha trobat una d'aquestes peces cobdejades; tindrà els seus segons de glòria, segurament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada