diumenge, 27 de març del 2011

quina hora hauria de ser?

Ara són les 8 del matí (hora nova), per tant, és com si fossin les 7 (hora vella)... curiós això de l'hora nova-hora vella...d'hora n'hi ha una i punt no?

Els gironins tenim clar quan canvia l'hora; l'horari d'hivern entra just per fires (era mítica la nit quant es canviava l'hora: una hora més de farra) i l'horari d'estiu just quan acaba d'entrar la primavera. De fet, el canvi d'hora ara és com un reforç en el tema de l'entrada de la primavera, se'ns farà fosc més tard, el dia s'allarga vaja (entenent dia com a fase amb llum solar, que això de la nomenclatura porta trampa a vegades).

Diuen que aquest canvi d'hora proporciona un estalvi energètic important, tant de moda aquest concepte ara. Els càlculs marquen uns 11 euros per familia, bé, potser no és gran cosa però diuen que val la pena. El que si que em va sobtar va ser el motiu que va portar a començar amb això del canvi d'hora.

Es veu que era pels anys 40, en plena dictadura franquista. Pel que es veu el règim va posar d'excusa que per millorar la competitivitat en la feina s'aniria modificant l'horari per aprofitar al màxim les hores de llum, però la raó principal es veu que va ser igualar-se al que feien a Alemanya, autèntic referent pel règim franquista. Abans d'això a Espanya es seguia l'horari britànic que, de fet, per posició geogràfica, és el que ens tocaria fer: estem a la zona del meridià de Greenwitch. De fet, pel que es veu, abans de l'idea del canvi d'hora, els horaris que fèiem servir en aquest país eren similars als britànics: dinar a la 1, sopar entre 7 i 8 màxim...

Seria complicat ara parlar dels horaris laborals, de la conciliació feina-llar, potser algun dia ho faig perquè es necessita un post sencer, però no estaria malament que ens plantegéssim un horari "britànic": treballar fins les 5 i després mira si en tindríem d'hores per fer coses...

Sigui com sigui el que toca avui és canviar l'hora dels rellotges, jo n'hi ha un que m'estalviaré de fer-ho, el del cotxe, perquè ja no el vaig canviar l'octubre passat. Mandra? no ho nego.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada