Vet aquí la qüestió, bé, la qüestió és relativa perquè ningú ens obliga a escollir; però si que sovint sembla que hi hagi la dicotomia entre allò que considerem més nostre i allò que ve de fora i que, sigui perquè lo de fora es valora més o sigui perquè és més cool acaba relegant les nostres tradicions en un segon pla, d'exemples en tenim diversos: tió/pare Noel, sant Jordi/san Valentín....o castanyada/halloween.
El Halloween es celebra molt a les cultures anglosaxones i té l'origen en la festivitat celta del Samhein (mira, per aquí es salva perquè m'encanta tot el referent a la cultura celta). Aquesta era una festa que es celebrava com a final de l'estació de llum, bon temps, collites etc..i com a inici de l'estació fosca, de fred, etc. I era en el moment de contacte de les dues estacions que els esperits, tant els bons com, sobretot els dolents, podien passar d'una estació a l'altre i fer-se visibles. El fet d'utilitzar màscares i difresses era per foragitar aquests esperits dolents. Aquesta festivitat era considerada l'Any Nou Celta i a cada casa s'encenia un foc que era necessari mantenir durant tota l'estació fosca.
La Castanyada sembla que deriva dels antics àpats funeraris, on es servien només llegums, fruits secs i unes pastes especials que s'anomenaven panells o panellets; l'àpat tenia un sentit de comunió amb les ànimes dels difunts, i tot torrant castanyes es resava el rosari pels difunts de la família. Alguna altra teoria diu que les castanyes torrades les consumien, en ser de gran valor energètic, els campaners que havien de fer sonar les campanes en el dia dels difunts.
Sigui com sigui, si es vol, ambdues festivitats coincideixen en l'ambient fosc, de canvi d'estació, té elements comuns com són el foc, etc... Per tant, perquè una sembla més atractiva que l'altra? L'escola ja fa la seva feina perquè la Castanyada és la primera de les quatres festes populars (després vindrà Nadal, Carnestoltes i Sant Jordi) que celebren, i d'aquí que, per exemple el meu fill m'hagi ensenyat la cançó de la Castanyera.
Si estudiem la lletra de la cançó trobarem coses interessants que algú de marqueting d'una discoteca podria aprofitar per fer-ne una festa temàtica i, enlloc de que ens bombardegin amb festes de Halloween a tort i a dret tindriem una festa molt més nostrada.
"Quan ve el temps de menjar castanyes, la castanyera, la castanyera,
ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat"
(m'hi jugo un pèsol que les venia 4 vegades més cares...i els de ciutat les compraven igual, com fan avui amb els bolets, seguim...)
"la camisa li va petita" (per tant estreta, per tant marcant, i potser amb algún botó a punt de saltar)
"la faldilla li fa campana" (ja veig una rememoració de l'escena de la Marilyn amb faldilla blaca sobre un sortint d'aire en no sé quina pel·lícula)
"les sabates li fan cloc-cloc" (us imagineu una festa de drag-queens on anessin disfressades de castanyeres?)
" i ella sempre es mou així"...aquí ja us ho deixo a la vostra imaginació.
Si és que amb una mica d'esforç tot pot ser atractiu i cool i fashion i tots els adjectius que li voleu posar. Jo per si de cas amb quedo amb la Castanyada i això que ni castanyes ni moniatos m'agraden...però els panellets...aiii els panellets
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada