divendres, 21 de gener del 2011

el dia que siguem valents amb l'ecotaxa...

Perquè només es tracta d'això, de valentia. A veure, com sempre hem de reconèixer les limitacions de cadascú per tant, permeteu-me que confessi que d'economia hi entenc més aviat poc, o, per dir-ho d'una altra manera: per mi, 2+2=4...i en economia curiosament això no sempre és així. I parlar des de l'ignorància fa que siguis a vegades molt valent, o fins i tot inconscient.

Ahir en un butlletí informatiu vaig escoltar les declaracions d'un alt càrrec de Turisme de la Generalitat (perdoneu que no us digui el nom, però és que no vaig sentir qui parlava) suposo que devia ser a Fitur, la fira de Turisme de Madrid; avui he buscat tals declaracions en un parell de diaris digitals per veure'n l'autor però no ho he trobat, mostra de la importància que se li dóna a un aspecte que a mi sempre m'ha cridat l'atenció. l'Ecotaxa.

L'esmentat alt càrrec va dir que no s'implantaria l'Ecotaxa perquè això seria gravar el sector del turisme amb un impost impopular i que, de fet, el que ha de fer el turisme ha de ser esdevenir el motor de la recuperació econòmica del país. Doncs bé, com que jo sempre he estat un defensor de l'Ecotaxa (si el problema és el nom perquè surt la paraula -taxa proposo canviar-li el nom) vaig a intentar justificar-me.

He buscat a l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) el número total de pernnotacions a Catalunya en el darrer any, com que les dades les pots consultar per mesos i l'ultim actualitzat és el del novembre de 2010 he afagat el període desembre 2009 a novembre 2010 (12 mesos, vaja). Les dades m'han sorprès, a Catalunya es van fer un total de 45.301.100 pernnotacions, de les quals, 29.759.400 són de turistes/visitants estrangers.

Fem una multiplicació senzilla: si a cada pernnoctació la gravem amb un euro tindríem uns ingressos de més de 45 milions d'euros annuals, i si els catalans i els espanyols estem i estan fins els nassos de pagar i volem ser tan "amables" de fer-ho pagar només als estrangers tindríem una gens menyspreable xifra de quasi 30 milions d'euros. Creieu que el turisme baixaria si resulta que l'hotel "X" té l'habitació doble a 83 euros en lloc de a 82?...I ja que em sembla que el govern actual donarà una importància terciària (pitjor que secundària) al medi ambient, aquests diners es podrien destinar a mesures correctores que minimitzin l'impacte del turisme, no?

Diuen que el dèficit de la Generalitat per aquest 2010 passat quedarà xifrat en 7800 milions (maregen eh aquestes xifres?) i amb l'Ecotaxa proposada de +1 euro/nit només és un 0.6% del deute total..., la xocolata del lloro, vaja; però crec que tot pot ajudar si es tracta d'estrènyer el cinturó no? Però clar, com que quan es proposa els hotelers ja clamen al cel...el que us deia, es tracta de valentia.

1 comentari:

  1. 30 milions d'euros? No està malament. Mira, si es destinessin a lo que se'n diu "conservació de la biodiversitat", es doblaria el pressupost: l'any passat el govern (l'espanyol) n'hi va destinar 47...!
    Dit això no t'explico el que va costar la via de l'AVE entre Madrit i València, no vui pas que t'obris les venes.

    ResponElimina