dijous, 13 de gener del 2011

quan la terra s'emprenya

Ahir dimecres, quan faltaven uns 10 minuts per les 11 de la nit (hora d'aquí) va fer un any just que la terra va tremolar fort a Haití i va desvastar completament la seva capital i bona part dels voltants. No és d'estranyar que el terratrèmol causés tants d'estralls; de fet, en llocs de forta activitat sísmica acostuma a haver-hi una correlació alta amb la pobresa de la gent: a més activitat sísmica més pobresa (si exceptuem casos com Califòrnia i Japó, obviament). Hi ha coses que si que hem après els homes amb el temps, i és que en llocs on la terra mostra el seu malestar millor no quedar-se'hi a viure.

Però hi ha gent que no pot escollir, els haitians per exemple. Un any enrera, potser perquè encara ens durava l'esperit nadalenc, malgrat la crisi mundial, recordo que la gent d'arreu del món es va volcar en intentar ajudar els haitians (no només els governs, si no també la societat civil, el ciutadà de peu). Es parlava de reconstruir el país. Fa pena veure, com ens va ensenyar el programa "30 minuts", com un any després el país segueix en runes (literalment) i que de l'ajuda promesa pels governs només n'ha arribat un 20%.

A l'altra banda de món (bé, potser no tant si ens en recordem que la terra és rodona) tenim actualment unes inundacions brutals a Austràlia. Sembla capritxosa la Terra; un any després de Haití ens ensenya una altra cara de la seva mala llet; o potser simplement ella fa el seu curs i som nosaltres que ens hi posem al mig. M'explico, deien ahir diferents especialistes que a Austràlia no és que hagi plogut especialment fort (home, si que ha plogut però fa 30 anys ho va fer-ho més), el problema és que l'home ha urbanitzat molta part que no tocava, i ara les conseqüències són més devastadores.

No parlarem de la mateixa destrucció i pèrdua de vides humana que a Haití perquè Austràlia possiblement estigui entre els 10 països més desenvolupats del món però és una altra mostra de que per molt que l'home evolucioni, avanci, intenti controlar-ho tot, la Terra anirà fent camí, si anem amb ella perfecte però si ens hi posem al mig en sortirem escaldats...i hi ha coses que l'home sembla que encara no hagi après.

1 comentari: