dimecres, 26 de gener del 2011

les estades a Sort

Com us vaig explicar som a Sort; aquest poble s'ha convertit els darrers anys en el nostre destí turístic per exel·lència...s'ha d'aprofitar que hi tenim un piset on poder-nos allotjar no?

A Sort (com a per tot arreu de fet) s'hi pot anar estiu i hivern; a cada època trobaràs el seu punt d'interès. A l'estiu dominen els que van a fer-hi esports d'aventura (rafting i per l'estil) aprofitant el marc incomparable de la Noguera Pallaresa. A l'hivern, obvi, l'esquí.

Durant un parell d'estius vaig venir a passar-hi una setmana jo sol, per canviar d'aires, aïllar-me i treballar en la tesi; realment van ser dues setmanes aprofitables ja que vaig avançar bastant amb la tesi (malgrat que haig de reconèixer que ara la tinc força aparcada...que no abandonada eh?). A l'estiu hi fot una calda que no us ho podeu imaginar; Sort està molt encaixonat i això fa que a l'estiu hi faci una calor poc menys que insuportable a les hores centrals del dia; això si, al matí i al vespre/nit s'hi està de fàbula; als estius m'encantava anar a fer una volteta just abans de posar-me al llit.

En una de les setmanes que vaig venir va coincidir que a Sort és feia el Rally. No, no és pas amb cotxes, és amb caiacs a la Noguera; tota una sèrie d'activitats/competicions amb el caiac com a protagonista; I n'hi havien de força originals, per exemple, en una piscina d'aquelles blaves desmuntables de no més de 3 metres de diàmetre i 2 de fondària els raiders havien de fer les màximes voltes sobre si mateix (enfonsant-se i tornant a sortir a superficie) en 30 segons.... Ja sabeu que totes les activitats tenen els seus frikis.

Sort potser és dels llocs amb més gossos deslligats amb amos "alternatius" per metre quadrat que he vist mai, sobretot, clar està, a l'estiu. Si a Cadaqués hi trobem hippies de costa aquí els trobem de muntanya. Sort també se la coneix, obviament, per ser la "seu" de la Bruixa d'Or; ara, com que fa poc que han passat els grans sortejos, és de les poques èpoques que no trobes cua per comprar loteria, però a l'estiu és un no parar de gent que compra i compra...cal reconèixer que en Xavier Gabriel, l'emprenedor, ha fet el negoci del segle amb això de la Bruixa d'Or i que ha posat Sort al mapa.

Sort és capital de comarca, però amb menys de 10 minuts caminant te l'has atravessada; això si l'autèntic encant està, entre altres, en el seu entorn, en les dotzenes i dotzenes de petites viles, veïnats, poblets, cadascun d'ells amb la seva màgia, que et trobes pels voltants.

Us recomanaria l'estany de Montcortés, el poble de Pujalt amb el museu de les Papallones de Catalunya, el poble d'Esterri, de Rialp, Llavorsí, la Noguera Pallaresa, anar al museu dels raiers de La Pobla de Segur, Gerri de le Sal...en fi, us recomanaria moltes coses però me'n deixaria tantes d'altres...perquè no us hi passeu?

1 comentari: