divendres, 17 de desembre del 2010

seguim aprenent dels insectes

Ahir a les noticíes vaig veure com es presentava un nou invent que ajudaria als lesionats medul·lars a poder caminar; no és casualitat que la notícia aparegués a TV3 ahir, donat que estem a la setmana que acabarà diumenge amb la Marató destinada a l'esmentat col·lectiu.

De fet, buscant la imatge que acompanya aquest post he trobat que el que ara es presenta és una evolució d'una altra "màquina" molt més aparatosa que es va presentar en societat farà uns tres anys per la mateixa empresa, anomenada Berkeley.

I, curiosament, aquesta empresa ja havia sortit a les classes que feia jo de Biologia dels Artròpodes a la Universitat de Girona perquè està especialitzada en la fabricació d'exoesquelets artificials, de fet, el model que es va presentar fa uns tres anys s'anomenava Skeleton, i, de fet, derivava d'un de molt similar que s'havia presentat anteriorment però amb una altra funció: permetre que els soldats/bombers poguessin dur càrregues molt pesades a l'esquena, ja que la força per suportar-les no venia de la persona si no de l'artilugi, de l'exosesquelet (es deia que un pes de 60kg era percebut per la persona com si pesés realment 2 kg). Curiosament que la tecnologia, un cop més, es dissenyi primer per a usos militars.

Una mica de biologia, no massa. Els artròpodes (insectes, aràcnids, crustacis, miriàpodes) són animals invertebrats, sense ossos, per tant, la sustentació del cos es fa mitjançant un esquelet exterior (exoesquelet) format per peces d'un material resistent anomenat quitina (amb proteïnes també) que s'uneix en diferents punts d'articulació, si no, l'animal no es podria moure, seria massa rígid. L'artilugi al que fem referència en aquest pos podria més o menys respondre a la definició d'exoesquelet com a mínim funcionalment (evidentment el material és artificial i no cobreix tot el cos de la persona).

Un cop més els homes hem mirat la natura, el nostre voltant, molt més sàvia que nosaltres (pel fet que ens porta molts anys d'evolució d'avantatge) per dissenyar quelcom que pot fer la vida més fàcil a algú. Jo a les classes posava altres exemples (les "potes" de les sondes usades en la cursa espacial recorda les potes d'un artròpode, molts teixits resistents s'han sintetitzat a partir del teixit que forma les terenyines, etc).

Ahhh, una última cosa per als "puristes": ja sé que al títol he posat aprenent dels insectes i no aprenent dels artròpodes...però entendreu que el nom d'insecte és més familiar que el d'artròpode no? És una llicència que m'he permès...em perdoneu no? Ja sé que les femelles de les mantis no tenen clemència dels mascles un cop han acabat de copular i se'ls mengen, però tampoc cal que tot tot tot ho aprenguem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada