dissabte, 7 de maig del 2011

llibertat d'expressió?

Trobo que la llibertat d'expressió és un dret fonamental en qualsevol país democràtic, i a més ho crec fermanent. Malgrat això, és veritat que sempre qui està en el poder intenta apropiar-se del control de, per exemple, els mitjans de comunicació perquè donin d'ells la informació que més el afavoreixi.

Si això passa amb els mitjans públics què no ha de passar en els privats? Realment aquests són empreses (amb línia d'opinió, per desgràcia, clarament marcada cap al costat dret de la política o cap a l'esquerre) que en lloc de informar crec que el que busquen és donar el que els seus lectors/oidors/espectadors volen llegir/escoltar/veure. En temps d'un color polític (ex: ara l'esquerra) i davant de la decissió, volguda o imposada, dels mitjans públics de fer-li la rosca, abunden els mitjans privats que dretegen amb excés (La Raón, el Mundo, Intereconomia...).

Hi ha llibertat d'expressió, és cert i l'hem de defensar sempre, però què passa quan es transgradeix aquest dret? Jo puc dir que el meu veí (no és el cas eh?) és un xulo (llibertat d'expressió) però no que es repassa a la veïna del tercer sense tejnir-ne proves perquè estaria faltant a l'honor d'ell i de, sobretot, la veïna del tercer.

Davant el resultat de la del·liberació del Tribunal Constritucional de permetre la coalició Bildu presentar-se a les eleccions la reacció de determinats mitjans va ser dir que s'acabava l'estat de dret, de que era la pitjor notícia de l'Espanya democràtica o, com titulava en portada "La Razón": "ETA gana, España pierde". Voleu dir que amb titulars com aquests no estem vulnerant l'honor d'algú? Podem deixar que tothom digui el que vulgui sense haver d'exigir un mínim de rigor, de respecte per la veritat?

No tinc clar que un país modern s'hagi de regir per mitjans així. La llibertat d'expressió està en que la gent pugui opinar, i la gent on té un pes gran en l'opinió és quan exerceix el dret a votar en unes eleccions. I si més de 250.000 persones es queden sense poder exercir el seu vot momés per l'opinió que té certa part de la població espanyola (la que dreteja en excés) estaríem fent un flac favor a la democràcia. Si es pot presentar la Falange Española de las JONCS a molta més justiciia s'ha de poguer presentar l'esquerra abertzale.

1 comentari:

  1. tinc dotze anys i estic fent un treball a l'escola sobre la poca llibertat d'expresió que hi havia durant el nazisme, però no trobo gaire informació,si en sabeu algo, em podrieu ajudar, siusplau?

    ResponElimina