dimecres, 18 de maig del 2011

Strauss-Khan

Un tema delicat, molt delicat. No entraré a avaluar l'actuació d'aquest individu, primer, perquè cal presumpció d'innocència fins que no es demostri el contrari, segon, perquè en el cas que es demostri que si va fer el que se lin està imputant, no tindria justificació possible; per tant, deixeu-me parlar de com s'està tractant el tema.

Primer de tot, per qui no ho sàpiga, l'individu al que estem fent referència és Dominique Strauss-Khan, president del FMI (Fons Monetari Internacuional), francès, d'esquerres, i principal esperança (o ex-esperança) del partit socialista francès per prendre de nou les regnes del govern francès, en mans ara del futur papa Sarkozy, de dretes.

Ahir a la tele vam poder veure les imatges del moment de la vista oral on se li denegava la llibertat sota fiança per l'alt risc de fuga que, a parer de la jutgessa, tenia l'acusat. Recordo que no era el judici, aquest s'ha de celebrar, en principi, divendres; dic en principi perquè amb això dels juristes mai se sap. No era, doncs, el judici, i malgrat això, vam poder veure sense problemes la cara (demacrada, sense afeitar, amb cara de cansament) de Strauss-Khan. Això aquí seria impensable. Fixeu-vos en les noticies, quan hi ha algún judici (i fins i tot si l'acusat és declarat culpable) les imatges ens mostren l'acusat per darrera, des de dalt, però mai la cara, i mai en un primer pla.

Als Estats Units, sobretot amb la gent famosa, es poden veure les cares sense problemes; és com una manera de fer-los "avergonyir" ja que, en principi, la gent que té el privilegi de viure amb l'àurea de la fama al seu costat ha de ser exemple per la "gent del poble". Ha passat amb altres casos, ara recordo, per exemple, O.J.Simpson, un dels jugadors més mediàtics de futbol americà. Gent que viu als EEUU diuen, també, que si al final es demostra la seva innocència, els mitjans també es volquen en que l'innocent tingui les plataformes necessàries per netejar la seva imatge.

Aquí un cop va passar una cosa semblant, recordareu les imatges de l'ex-conseller Salavedra i en Prenafeta, en el cas del blanqueig que va esquitxar Santa Coloma, baixant d'un furgó, emmanillats, agafant-se fins i tot els pantalons pq no se'ls hi caigués... Aquí es va atacar molt el fet que aparaguessin les imatges...més enllà d'això: com han quedat aquestes persones? són culpables? innocents? els hi restabliran l'honor d'alguna manera?

Ja us ho he dit, delicat el tema d'avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada