dimarts, 2 de novembre del 2010

la motivació en l'esport

La motivació (un aspecte tant psicològic com filosòfic) és el conjunt de tots aquells estímuls que mouen la persona a realitzar determinades accions i a persistir en elles per a la seva culminació. En aquest post d'avui em vull centrar en la motivació en l'esport.

Aquest concepte va tenir un punt d'inflexió en la final de Roma de la "Xampions" que el Barça va guanyar fa un parell d'anys. Abans del partit en Pep Guardiola va fer visionar als seus jugadors un video que havia fet confeccionar on es barrejaven imatges de la pel·lícula Gladiator amb imatges de tots els jugadors de la plantilla. Mireu si va ser un punt de inflexió que dies després vèiem el video en prime time a TV3, com si en Pep hagués estat el primer en util·lizar aquesta estratègia motivadora (senyors de TV3...que jo fa anys ja feia videos d'aquests!! jejejeje, però clar, al Barça tot es magnifica, res a dir).

Una altra variant de la motivació és la que realitza en Xose Mourinho...el que passa que aquesta motivació crec, modestament, que lluny d'esperonar els seus serveix per esperonar els màxims rivals ja que quan un es sent menystingut, infravalorat, etc... és capaç de revertir la situació a la mínima que siguin una mica forts mentalment (i als esportistes d'èlit se'ls pressuposa tal habilitat)...oi que si Villa? La millor resposta a que diguin de tu que no fas gols i de que ets massa car i, per tant, poc rentable? doncs un parell de "xixarrons" (gols) a les primeres de canvi.

La motivació per si sola no fa marcar gols ni guanyar títols, però si que pot ser-ne catalitzador, pot ser el cop de dits que fa caure la primera peça de dominó que farà caure les milers de peces de després.

Sovint la motivació se l'ha de fer un mateix, i és habitual, per exemple, que determinats esportistes els agradi una o altra música i que l'escoltin abans d'un partit. Qui no s'ha motivat escoltant la cançó de la pel·lícula Rocky i venint-li al cap les imatges de l'Stallone corrent sota el fred amb el xandall gris per la platja. Jo també utilitzo aquesta última "tàctica", em motiva "Elevation" de U2, "Paid on Full" de Sonata Arctica, "Enter Sandman" de Metallica....i tantes i tantes cançons que tinc al meu MP3...(perquè l'i-pod algú de casa me'l va posar a la rentadora...ejem ejem).

Si no fos per la música i perquè fa dos dies vaig posar els meus reptes esportius en aquest bloc qui hagués anat ahir al vespre amb fred, vent i pluja a còrrer mig a les fosques per un carril bici de Roses?

1 comentari:

  1. segur que l'i-pod va anar a la rentadora perque estava en una butxaca que hauria d'haver-se buidat abans de posar el xandall al cove de la roba bruta, o no????

    ResponElimina