dijous, 11 de novembre del 2010

la vergonya a Aaiún

Qualsevol que hagi seguit una mica les notícies en aquests darrers dies hauria de tenir les mateixes sensacions que té un servidor en veure, això si, a comptagotes, i sense informació massa clara, el que està passant a Aaiún.

No vull pas entrar en massa dissertacions polítiques, els que em coneixeu ja sabeu que són independentista i, per tant, entenc perfectament la voluntat dels pobles que volen caminar sols, sense l'ombra d'un estat (sovint opressor) que els impedeixi sentir-se realitzats com a nació. Però el que està passant en els darrers dies en aquella zona del Magreb sobrepassa amb escreix la raó política, crec que ja podem parlar de vulneració dels drets humans i això si que ja és més greu.

Els periodistes foren expulsats del campament saharauí abans de que la policia del Marroc hi entrés amb força desmesurada i causés el que veieu a la imatge; si alguna cosa té el campanent és que era una concentració pacífica i la resposta...de pacífica no massa. L'estat espanyol té certa responsabilitat en el tema (ja dic que certa, no tota) perquè la història és la que és, i no fa pas molts anys, els saharauís tenien l'estatus de ciutadans espanyols. Fa més de 20 anys que hi ha una ressolució de l'ONU que insta a arreglar la situació d'aquest poble apàtrida, però qui dia passa any empeny i mira, ja s'arreglaran no?

Molt em temo que de nou les raons econòmiques són les que dominen sobre les altres raons, fins i tot les humanitàries, i pel que tinc entès, el rei actual del Marroc està molt interessat en fer crèixer el país de portes endins i dotar-lo de unes infraestructures com no havien tingut mai; així doncs, una infinitat d'empreses espanyoles tenen interessos dins el país ja que són majoritàriament elles les que s'encarreguen de construir els edificis, carreteres, etc...

Així doncs, govern espanyol, quedeu-vos quiets, total, que importa el dret d'un poble que fa anys que viu trepitjat comparat amb tenir contentes les 800 empreses espanyoles que hi tenen interessos? (per cert, la raó principal de tal invasió comercial són la mà d'obra barata i els quasi inexistents impostos a pagar).

Fa uns anys, com a monitor del casal de Quart, tenia l'oportunitat de conèixer cada estiu alguns nens/es que venien a passar l'estiu entre nosaltres...que estaran pensant ara? que els estarà passant ara?

1 comentari:

  1. Sí, vergonya, vergonya pel nostre silenci de ciutadans. Mirem a una altra banda i fora, ja ho has dit no és problema nostre... I aquí encara, però a França no se'n deu dir res, més interessos que al sud dels Pirineus.

    ResponElimina