diumenge, 31 de juliol del 2011

el bulli tanca portes

Doncs si, ahir va ser el dia, el Bulli va tancar portes. A hores d'ara tothom ja deu saber què es el Bulli i què representa. Estem parlant del considerat, durant molts anys, millor restaurant del món, amb el millor cuiner del món al capdavant.

Per sobre de que sigui o no el millor restaurant (i cuiner) del món està l'empremta que deixa en el món de la cuina. Efectivament els humans ens regim per rànkings i pseudocompeticions, sempre volent fer llistes dels millors, els més rics, els més guapos...però la importància real d'un fet és l'emprenta que deixa en l'entorn i en successives generacions, i això és el que farà (més) gran El Bulli.

Malgrat algunes desavinences públiques (per exemple amb en Santi Santamaria, al cel sigui), la gran majoria, per no dir quasi la totalitat, del món dels fogons venera en certa manera en Ferran Adrià i el consideren poc menys que el seu mentor, mestre, referència; només cal escoltar, al Telenotícies d'ahir, les declaracions d'un dels germans Roca o del cuiner afincat als USA, José Andrés, per citar-ne només dos. Tampoc és fàcil en un món tan competitiu tenir el reconeixement dels companys de professió; ahir, de fet, si a algún sonat se li hagués acudit llançar una bomba sobre el Bulli, la cuina s'hagués quedat orfe de quantitat de personalitats (només cal comptar les estrelles "Michelin" que haurien desaparegut).

Ahir, escoltant el TN, vaig assabentar-me de manera escueta i resumida de la història del Bulli. No sabia, per exemple, que el que avui en dia és el Bulli va començar a ser un mini-golf regentat per una parella de francesos que li van posar aquest nom en homenatge a la raça dels dos gossos que tenien. Davant l'èxit que tenia el minigolf i a cala on estaven (regentada per molts submarinistes) es va obrir un xiringuito...i com una bola de neu caient per una pendent...el xiringuito va anar creixent i creixent. En Ferran Adrià va entrar a treballar-hi (de pràctiques) a principis dels 80 i en 3 anys ja era cap de cuina.

En fi, tanca un Restaurant (o el Restaurant), però no una idea. Ara l'Adrià i el seu equip maduraran la idea de la "Bulli Foundation"...una innovadora idea de la qual no se'n sap massa res...però a una persona amb el currículum innovador d'en Ferran Adrià li concedirem el benefici del dubte, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada