dissabte, 16 de juliol del 2011

stress test

El títol d'avui no és pas part d'un embarbussament (a l'estil del setze jutges d'un jutjat mengen  fetge d'un penjat) però podria ser-ho, sobretot si tenim clar que el que és un autèntic embolic és això de l'economia, els bancs, la crisi...

Veureu ara que jo d'economia (de macroeconomia) no hi entenc un burrall, però com sempre, tinc dret a opinar de tot, sobretot quan veig que el meu anàlisi, com a mínim en el que diré avui, és similar a aquell que fan els que hi entenen.

L'autoritat Bancària Europea és qui realitza aquests tests de resistència, una mesura, d'alguna manera, de com de fiables és el banc. De les 90 entitats europees presentades, 8 van suspendre, 5 d'espanyoles (CAM, Unnim, CatalunyaCaixa, Banco3, Banco Pastor), 2 de gregues i una d'autríaca. A partir d'aquí les reflexions:

1.- Si aquests són els resultats, com és que de seguida ha sortit el Govern espanyol i el Banc d'Espanya a dir, sobretot, que ningú s'espanti perquè resulta que amb les dades que es presenten no en tenen en compte uns estalvis cíclics que tenen les entitats i que, per tant, com deia aquell, "no estamos tan mal"? No són clars els criteris d'avaluació? Ja partim en desavantatge respecte altres països?

2.- Com és que només es presenten aquelles entitats que volen? De Grècia només es presenten 4 bancs, igual que de França, a Alemanya tots aproven perquè un que se sabia que suspendria al final no el van presentar a examen...osti, així només vas a examen si vols? Osti, si hagués pogut fer jo això no hagués suspès química ni bioquímica (no m'hagués presentat i punt)!!! I, clar, si es sabia això també és una mica de rucs presentar-se a examen si saps que suspendràs no?

3.- Com és que països intervinguts (Irlanda) no tenen cap banc suspès? Resulta que no el tenen perquè compten amb el diner públic del rescat. Vaja, seguint amb el símil, és com si a determinats estudiants se'ls haguessin dit les preguntes que sortirien a l'examen i als altres no.

Ostres, és que realment la macroeconomia ha de ser una cosa tant "xapussera"? Jo els tenia a tots plegats per una mica més seriosos, bàsicament perquè són ells els que dicten les lleis del mercat. En fi, el que deia, un embolic tot plegat; pel que pugui ser estudiem fort a l'estiu que quan hi hagi els exàmens de setembre poguem recuperar (i si de passada ens diuen quines preguntes sortiran a examen molt millor).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada