dissabte, 13 d’agost del 2011

balls de xifres

Sovint quan els que no entenem massa de macroeconomia sentim determinades xifres en els mitjans de comunicació o bé tendim a la demagògia o bé al contrari, tendim a considerar els milions d'euros com si fossin quilos de pèsols.

Us posaré ara un parell d'exemples de dos processos que en l'actualitat estan regits pel que us acabo de comentar. Primer, la visita del Papa. Un altre dia ja parlarém d'altres consideracions, avui només l'econòmica que, de fet, és pel que s'està parlant més de la visita (tan a favor com en contra) i això ja hauria de fer reflexionar una mica. Els contraris a la visita diuen que genera fins a uns 50 milions d'euros de despesa mentre que, per contrapartida, els defensors de la visita diuen que generará fins a 100 milions de benefici. Segurament ni tant ni tant poc, segurament tot és matisable i m'agradaria saber com fan els càlculs uns i altres.

Però clar, el que deiem, amb les xifres (i més amb les macroxifres) es pot fer molta demagògia; segurament la despesa és excessiva però no vaig sentir ningú que digués el mateix amb altres visites com, per exemple, la de Michelle Obama l'estiu passat; ni amb les ingents (i indecents) quantitats que es paguen per fitxar futbolistes, per mantenir no sé quants soldats i avions a Líbia (sense saber exactament què estan fent), etc...

Per altra banda, el de vanalitzar els diners, està tot el que ha envoltat el fitxatge de Cesc pel Barça. Més d'un cop he sentit tertulians, opinadors i aficionats dient que si la diferència entre el que volia pagar el Barça i el que volia rebre l'Arsenals era "només" de 2 milions s'havia de pagar i punt. Collons!!! "només"? 2 milions d'euros són 332 milions de les antigues pessetes...xavalla no? La dels Ajuntaments que deixarien d'estar endeutats, la d'empreses que deixarien d'estar en fallida, etc... amb aquestes quantitats invertides de diferents maneres.

Ahhh i per cert, deixeu-me dir una cosa sobre el fitxatge de Cesc (seré l'últim dia que en parlo perquè estic més que cansat). Ara tot són lloances perquè s'ha rebaixat el sou per poder fitxar pel Barça, diuen que fins a 5 milions d'euros (una pasta vaja). Molt em temo dues coses: primer, que si s'ha rebaixat això és perquè segur que seguirà cobrant una "pastarrufa" per temporada (per tant, sacrifici relatiu) i, segon, que em jugo un pèsol que en un any se li està "revisant" el contracte per donar-li la diferència que ara posa de la "seva butxaca"...i si no temps al temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada