dimarts, 22 de febrer del 2011

independència: sentiment o practicitat?

Caram quina pregunta per ser les 6:35h del matí, eh? Si començo el dia amb aquesta profunditat en els arguments, no em vull ni imaginar com l'acabaré. Bé, ara seriosament, aquest post ve arrel d'una conversa de cafè post-dinar ahir a la facultat.

De fet, quan m'hi vaig afegir la conversa ja estava en marxa i, inhabitual en mi, no hi vaig posar massa cullerada (només una mica) i em vaig dedicar més a escoltar els arguments entre qui defensava una tesi i l'altra, entre qui defensava que a la independència s'hi arribaria a partir del sentiment o bé s'hi podia arribar a partir de que els ciutadans entenguessin que era una qüestió pràctica.

Les coses no acostumen a ser ni blanques ni negres, si no carregades de matisos. Si ens parem a rumiar-hi portem una bona ratxa de trepitjades a la nostra autoestima; només a tall d'exemple i sense parar-m'hi massa estona: sentència de l'estatut, atac als resultats dels premis Goya, entrenadors criticats per parlar en català, TV3 es deixa de veure a València, reacció a la reunió Mas-Zapatero...etc..etc... Ha fet tot això augmentar el sentiment independentista?

Doncs no és tan clar, a les eleccions del passat novembre no es va pas notar; els partits clarament independentistes van baixar la seva força electoral i si, és veritat, va guanyar una coalició en la que un dels partits que la formen té com a ideari augmentar l'autogovern (potser fins i tot molts d'ells apostar per la independència), però de no tan alta volada, i tenint present que l'altre partit de la coalició no aposta per la independència.

En l'argumentació d'ahir es llançava una pregunta interessant: si hi hagués concert econòmic, la gent que vol ser independent per causes pràctiques (que els nostres impostos es gestionin des d'aqui) voldria realment ser-ho? Ostres, aqui ja entren altres valoracions a tenir en compte com la solidaritat entre regions, quin % del que paguem ha de retornar, etc...

L'independentisme és un sentiment, això està clar, o almenys jo ho veig així; que l'argument econòmic pugui fer realment que algú es defineixi com a independentista hi ajuda, però no hauria de ser l'únic. D'acord que avui tot es mercantilisme, però deixem com a mínim que els nostres ideals vinguin des del sentiment. Ara bé, busquem també la practicitat perquè si només ens quedéssim amb els sentiments celebrant la diada Nacional un dia a l'any podríem quedar satisfets i no, això mai, en un camí cap a l'independència final cal fer passes decidides i impregnar cada aspecte del dia a dia de practicitat, perquè si no des de les espanyes s'acaben burlant dels nostres sentiments. Potser si mai poguéssim gestionar els nostres recursos ens pendrien amb més seriositat i rigor...però sovint ho veig tan lluny.

En fi, per acabar, deixeu-me dir una frase de les que es van dir ahir en la tertúlia-cafè: entenguem la independència com a "a favor de" i no " en contra de".

1 comentari:

  1. Carai, sembla que la tertúlia cafetera et va inspirar! Intentaré trobar el link al podcast de l'Àgora d'ahir, perquè precisament parlaven d'això i em va fer molt gràcia, perquè després de molt discutir sobre independència i concert econòmic es va acabar en ... si l'encaix amb l'estat no és possible, doncs la solució serà separar-nos!! Realment una va ser una tertúlia ben interessant, almenys durant l'estona que ho vaig veure perquè ... tot i que semblava que els ponents tenien visions diferents, van acabar tots dient el mateix!! Fins ara, Núria

    ResponElimina