dijous, 10 de febrer del 2011

pluja seca

Aquest és el títol del documental que van passar ahir a "Sense Ficció"; sublim, brutal...quin gran documental!!! Us recomano de veritat que si no el vau vèure utilitzeu el servei de TV3 a la Carta, val la pena, de veritat.

Parlaven de la mediació internacional en el conflicte basc, fent però un repàs a les mediacions exitoses en els conflictes de l'Apartheid i en el d'Irlanda. De fet, la pluja seca (i d'aquí el títol del documental) és una mena de pluja típica de Sudàfrica en el qual es van dipositant petites gotes d'aigua sense pràcticament ni adonar-se'n un mateix, no es té la sensació de que plou...però ho fa. Així ha de ser la mediació d'un conflicte, no s'ha de notar que hi és, s'ha d'actuar amb la màxima discreció, però s'ha d'actuar.

Em va agradar veure com gent que havia mediat a l'apartheid ajudava als irlandesos i que tots dos ajudaven als bascos, es creava com una sensació de "ja que a mi m'han ajudat i ha estat útil faré jo el mateix". No vull tampoc fer un resum del documental, m'agradaria que el miréssiu, deixeu-me fer, això si, un parell o tres de comentaris.

Primer, em fa "por" pensar, com es pot intuir en alguns dels fets narrats, que determinada classe política (i serveis secrets espanyols) no els interessi que es pacifiqui el conflicte basc. I comentari a part pel sr. Barrera, del PP basc...va quedar retratat en les declaracions que feia al documental: defensor del ull per ull, de que un estat democràtic no ha de permetre una mediació internacional, etc...L-A-M-E-N-T-A-B-L-E. Tampoc l'actuació del govern i dels terroristes van estar a l'alçada de maduresa que van demostrar els protagonistes dels altres conflictes.

Segon, dues grans frases. Un dels mediadors en el conflicte irlandès va dir que ell no era un "peacemaker" (pacificador) sinó un "teamaker" ja que el que va intentar va ser preparar un tè (com a espai comú) perquè totes les parts en conflicte es poguessin seure al voltant d'una mateixa taula i parlar. Una altra va ser donada per un altre mediador quan la gent li preguntava si era "just" que s'alliberessin presos que havien comès assassinats va respondre: "no parlem de justícia, parlem de crear espais on les parts en conflicte puguin començar de 0 per donar una oportunitat a la pau"...deu n'hi do no?

I tercer...tant de bo l'esquerra abertzale (sota la denominació del nou partit: Sortu) ho aconsegueixin. Sortu significa "nèixer" en basc, tant de bo aquest sigui el neixement d'aquest espai on es pugui començar de 0.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada