dimarts, 12 d’abril del 2011

por a que decidim

Després d'una mica més d'un any i mig de que s'iniciés aquest procés (Arenys, setembre de 2010), aquest diumenge a Barcelona i a alguna altra ciutat, es va posar punt i final a tot el reguitzell de consultes populars que s'han fet arreu del país pel dret a decidir.

Les xifres són les xifres i, potser, per la majoria d'analistes, el fet que només un 20% de la població sensada major de 16 anys hagi exercit el seu dret d'expressar-se en una consulta com aquesta implica que aquesta consulta hagi estat un fracàs. Per mi, res més lluny de la realitat. Que millor que haguessin estat més? obvi. Però són tantes les variaables que cal tenir present a l'hora de fer-ne una valoració objectiva que se m'escapen; entre elles, el fet que no tenien espais de difusió com si passa per les el·leccions, que el pressupost era limitadíssim, que la gent sabia que les consultes no eren vinculants, etc...

Però la gent ha parlat i és molt perillòs ningunejar a totes les persones que han mostrat la seva voluntat de decidir, de no deixar que altres decideixin què fer amb els nostres diners i amb les nostres il·lusions. Com vaig sentir ahir, com a mínim aquestes consultes ha fet que la gent, a casa seva, amb els seus, hagin parlat d'independència. Cada cop la gent li té menys por a aquesta paraula, a aquest concepte, potser perquè cada cop a més gent se li està caient la bena dels ulls.

És el segon cop que els polítics tenen, davant seu, una resposta clara de la gent. La primera va ser el 10 de juliol de l'any passat, amb la megamanifestació per la retallada de l'Estatut, un clam popular que, com era d'esperar, no va sacsejar massa res en l'interior d'aquells que tenen la potestat per fer alguna cosa més. Ara fareu el mateix? Sumant totes les paperetes que deien "SI al dret a decidir" són més de 800.000 catalans que han votat per aquesta opció; a partir de 500.000, em sembla, ja es pot entrar via parlament com a iniciativa popular no? Molt em temo que dijous el post tornarà a parlar més o menys del mateix, perquè dimecres han de votar una llei al Parlament que gira al voltant de la independència...i a més d'un se li veurà el llautó.

I res, només agrair l'esforç de tanta gent en fer d'aquestes consultes una autèntica iniciativa del poble, exemple d'organització i exemple d'un sacrifici pel país que aquest ens demana però que molt poca gent escolta (tot i que cada cop més).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada