divendres, 17 de juny del 2011

les enramades

Aquesta és la setmana de corpus, una festa que antigament es celebrava molt més (amb processons incloses) que no pas ara que, com en molts casos, les tradicions han perdut el caràcter religiós, quedant-ne només la part més festiva.

I això és el que ha passat amb les enramades. Les enramades són festes en les que s'engalanen els carrers, principalment els terres, amb catifes festes principalment de flors i altres elements vegetals. Sembla ser que aquesta tradició, que data del segle XVI, tingué el seu origen en precisament decorar els carrers amb elements naturals per a que lluïssin bé en la processó de Corpus. Les festes de les Enramades més conegudes a Catalunya són les d'Arbúcies i Sallent, però d'altres llocs també tenen les seves enramades particulars.

Ahir i avui són les enramades de Roses, tot i que aquí no utilitzen aquest nom, De fet, n'hi diuen exposició de flors (originals eh?) i és que a part de les catifes al terra engalanen amb rams, plantes, etc... altres llocs del municipi, com per a exemple l'església. Ahir vaig poder pujar més aviat del compte i ho vam aprofitar per anar a fer un vol i mirar les catifes que els botiguers i alguna associació (són els qui se n'encarreguen aquí) van dissenyar i confeccionar durant el matí.

Com sempre en aquests casos, hi ha catifes més elaborades i d'altres més senzilles. Algunes són més tradicionals i d'altes intenten ser més "transgressores", com per exemple una dedicada a Maverick Viñales, l'autèntic rosinc mediàtic en aquests moments (si esteu posats en l'esport sabreu que és el pilot revelació en el mundial de motociclisme, en 125cc). Sigui com sigui els carrers han quedat ben macos aquests dies, veurem si el civisme de la gent permetrà que avui les catifes siguin tan maques com ahir, la Tramuntana hi ha ajudat i ha decidit no bufar en aquests dies per no desfer les efímeres construccions.

I per les persones cafeteres com jo, a més, els carrers fan una olor especial... i és que els contorns de les figures representades en les catifes (el que dibuixaríem en rotulador negre si féssim un dibuix en un foli) està fet amb marro de cafè...mmmmm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada